Холандското правителство предостави около 2 милиарда евро (2,4 милиарда долара) субсидии

...
Холандското правителство предостави около 2 милиарда евро (2,4 милиарда долара) субсидии
Коментари Харесай

Холандия отпуска огромни субсидии за проект за съхранение на въглерод

Холандското правителство предостави към 2 милиарда евро (2,4 милиарда долара) дотации на консорциум, включващ петролните компании Royal Dutch Shell и ExxonMobil за проект за хващане и предпазване на въглерод (CCS), предава.

Shell и Exxon желаеха дотациите през януари, дружно с доставчиците на промишлен газ Air Liquide and Air Products за план, който има за цел да уловя CO2, обособен от заводи и рафинерии в пристанищната зона на Ротердам, и да го съхранява в празни холандски газови залежи в Северно море. 

На участващите компании е казано, че техните заявки ще бъдат утвърдени, изясни представителят на пристанището пред Ройтерс, потвърждавайки оповестеното по-рано съобщение на холандската социална телевизия NOS. Това отстранява най-важното затруднение за плана, който би трябвало да стартира да действа през 2024 година и се чака да понижи излъчванията в индустриалния клъстер към най-голямото морско пристанище в Европа с към 10%.

Говорителят на икономическото министерство Дион Хуйдекопер отхвърли да разяснява отчетите в неделя вечерта. По думите му, детайлности за дотациите ще бъдат оповестени обществено, откакто бъдат взети решения по всички заявки за тази година.

Правителството съобщи, че ще даде общо 5 милиарда евро дотации през 2021 година за технологии, които ще му оказват помощ да реализира своите климатични цели. Субсидиите за CCS имат за цел да компенсират фирмите за спомагателните разноски за хващане на парниковите газове, вместо да ги отделят, а пристанището ще обезпечи нужната инфраструктура за превозване на въглеродния диоксид до празните офшорни газови залежи.

Холандия, където се намират доста огромни промишлености и главното морско пристанище в Европа, е измежду страните с най-високи излъчвания на парникови газове на глава от популацията в Европа. Целта й е до 2030 година да понижи излъчванията с 55% по отношение на равнищата от 1990 година През предходната година излъчванията са намалели с 24,5% по отношение на равнищата от 1990 г. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР